Vegan πιστοποίηση στους οίνους Χατζηδάκη

Vegan κρασί – Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε με το οινοποιείο Χατζηδάκη πιστοποιώντας τα κρασιά τους με το Vegan Label. Οι οίνοι Χατζηδάκη είναι γνωστοί για την ποιότητα τους, για την προσεγμένη οινοποίηση των σταφυλιών και για την καλαίσθητη παρουσίασή τους στα μπουκάλια. Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη ΔΕΝ έχουν προσθήκη χημικών παραγόντων, ωριμάζουν με το χρόνο και εμφιαλώνονται ΠΑΝΤΑ αφιλτράριστα.

Η παραδοσιακή αρχή…

Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού. Πριν, και οι δύο ήταν υπάλληλοι του Οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη, εκείνος Υπεύθυνος Οινολόγος κι εκείνη Υπεύθυνη Φιλοξενίας.

χατζηδακης vegan κρασί

Όλα ξεκίνησαν όταν η Κωνσταντίνα έδειξε έναν παραμελημένο αμπελώνα της οικογένειάς της, σε υψόμετρο 330 μέτρων στο χωριό Πύργος Καλλίστης. Εκεί υπήρχε μια σπηλιά, όπου κυριολεκτικά την μεταμόρφωσαν με λίγα χρήματα, πολλή προσωπική εργασία, μεράκι και πάθος, σε ένα μικρό Οινοποιείο ή όπως το έλεγε ο Χαρίδημος σε ένα “Καναβάκι”. (Κάναβα έλεγαν και λένε οι Σαντορινιοί τα μικρά οικογενειακά τους Οινοποιεία).Ο αμπελώνας όπου βρισκόταν το “Καναβάκι” ήταν ακαλλιέργητος από το 1956 κι έτσι αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία, να καλλιεργηθεί βιολογικά. Ήταν ο πρώτος αμπελώνας στη Σαντορίνη που καλλιεργήθηκε βιολογικά και είχε πιστοποίηση από τη ΔΗΩ.Στη συνέχεια, σε κάθε αμπελώνα που αγόραζαν ή ενοικίαζαν ο Χαρίδημος και η Κωνσταντίνα, εφάρμοζαν βιολογική καλλιέργεια.

Aυτή τη στιγμή, το Οινοποιείο Χατζηδάκη είναι ο μόνος πιστοποιημένος βιολογικός καλλιεργητής του νησιού και εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας σε ΟΛΟΥΣ τους αμπελώνες του.

Το 2000 το “Καναβάκι” άρχισε να είναι πια πραγματικά ιδιαίτερα μικρό για τις ανάγκες παλαίωσης του Vinsanto σε βαρέλια. Κι έτσι αγοράστηκε ένας Αμπελώνας, ο οποίος είχε ακριβώς από κάτω μία αρκετά μεγάλη σπηλιά. Εκεί έγινε το κελάρι του Οινοποιείου.Σε εκείνο το σημείο, στον επαρχιακό δρόμο Πύργου – Εμπορείου, μεταφέρθηκε από το 2016 το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Είναι ένα ιδιαίτερο Οινοποιείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, γιατί είναι εξολοκλήρου υπόσκαφο. Αυτό του επιτρέπει να έχει φυσικώς κατάλληλη θερμοκρασία, με άλλα λόγια, άριστες συνθήκες για την παραγωγή και την ωρίμανση των κρασιών!

Η δυναμική συνέχεια…

Από τον Αύγουστο του 2017, μετά την απώλεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας μαζί με τα αδέρφια της, Αντώνη και Αριάδνη, αλλά έχοντας στο πλευρό τους, τη μητέρα τους Κωνσταντίνα και μία ομάδα νέων ταλαντούχων ανθρώπων, αποφάσισαν να συνεχίσουν δυναμικά και με ακόμη μεγαλύτερο πάθος την λειτουργία του οινοποιείου.

vegan κρασι
Οίνος Σαντορίνη Σκυτάλη – Από φέτος και με vegan label

Το έμψυχο δυναμικό του Οινοποιείου συνεχίζει να παράγει οίνους ποιότητας, σε περιορισμένες ποσότητες και προσανατολισμένους στην έκφραση του terroir του νησιού, μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, κάνοντας αποκλειστικά ζυμώσεις με ιθαγενείς ζύμες.

Το μέλλον με vegan κρασί…

Από φέτος οι ετικέτες του οινοποιείου θα έχουν και το vegan label της Letrina προσδίνοντας στα κρασιά σημαντική προστιθέμενη αξία και καλύπτοντας και τις ανάγκες του vegan καταναλωτικού κοινού που όλο και περισσότερο μεγεθύνεται τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική αγορά.Το vegan κρασί στην Ελλάδα έχει την ταυτότητά του και πρωτοπόρος σ’αυτό είναι τα οινοποιεία Χατζηδάκη!!